onsdag 2 januari 2013

"Grönlandspullover"

Jag har alltid velat ha en "grönlandspullover" som man sa förr, eller en islandströja som det kanske vanligast kallas. Det är en tröja stickad med ett mönstrat ok och raglansärm. Jag gillar modellerna från slutet av 50-talet stickade i lopi ( ospunnet, otvinnat garn) men även liknande modeller i annat garn. I samband med att jag började leta efter ett mönster som passar det garn jag har hemma blev jag också mer intresserad av fakta och började göra lite efterforskningar om dessa tröjor.

Det var Elsa Gudjonsson som såg en sådan tröja i en stickbok utgiven av ICA 1956. Sedan visade hon den i "Husfreyjan",  isländska kvinnoföreningens medlemsblad. Det var så de första islandströjorna kom till. Ursprunget lär vara Bohus Stickning (Anna-Lisa Mannheimer Lunn). Att de kallades grönlandsmönster är för att det finns likheter med de grönländska pärlkragarna. Detta går att läsa i den fina boken "Stickat från Norden" av Susanne Pagoldh, utgiven 1987. En riktig guldgruva och en bok som jag verkligen rekommenderar.



Jag blev väldigt nyfiken på den där ursprungliga modellen som Elsa hade hittat i en stickbok som var utgiven av "ICA-kuriren" som det stod i boken. Så jag fortsatte forska och leta och tror nu att jag har hittat den, för 20 kr (!). Nu väntar jag med spänning på att den ska dyka upp och så hoppas jag att det är rätt bok. Vi får väl se.

PS Ursäkta bildkvalitén.






8 kommentarer:

  1. Åh jag får riktiga flashar bakåt, stickade massor av islandströjor till tonåriga barn i just lopi/alafoss. Och med en anorak ovanpå var de helt utrustade för en tur i fjällen. Såg att tröjan är tillbaka nu. Det går ju väldigt fort med rundstickning.
    Påminner boken om Stick i Nordiska mönster..? Var hittade du den om man får fråga? Skulle gärna vilja ha den...
    Visst är stickhistoria spännande - Bohusstickningen som kom på 30-talet var ju nödhjälpsarbete till våra krigare! Men följer man stickhistorien så går det faktiskt från kust till kust för att sedan spridas inåt landet. Kanske av helt naturliga skäl:))
    För egen del är jag väldigt svag för mönster från Färöarna och mönstrens betydelse för fisketröjorna. Vojne, vad jag babblar:))

    SvaraRadera
  2. Men du vad intressant! Jag trodde de tröjorna hade lika anrikt förflutet som irländska stickade fisketröjor, men icke alltså.

    Jag har länge velat sticka en islandströja och för några dagar sen gick jag igenom farmors dödsbo och hittade hur mycket lopi-garn som helst. Lustigt sammanträffande att du nu berättar om tröjans historia

    SvaraRadera
  3. Kerstin, jag hittade ett ex av boken och jag lånade din bild till inlägget på min blogg. Jisses så spännande!

    SvaraRadera
  4. Har du sjekket produsenten til Lopi, www.istex.is? Det ligger en del gratis gamle oppskrifter der, spesiellt paa islandsk, de moderne finnes ogsaa paa engelsk.

    Ellers har jeg en akademisk artikkel om historie til Islandske gensere (kun info, ingen mønster). Kan gjerne maile deg om du sender meg din adresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Jag tittade in på deras sida och där fanns mycket fint. Jag har blivit mycket intresserad av dessa tröjor och läser gärna din artikel kerstin@fredholm.nu Jättesnällt av dig.

      Radera
  5. Så intressant! Jag har också spånat in på samma tema ett tag och håller på med ett projekt som jag hittade på Lopi. Fast jag stickar uppifån och ner istället. Funkar bra! Den där artikeln blir jag nyfiken på!

    SvaraRadera
  6. Så fin och intressant blogg du har.
    Lägger en länk till dig från min sida.
    med hej fr. Tant Kofta

    SvaraRadera
  7. Meget spændende at læse...er selv interesseret i strikningen her i Norden og køber alle bøger, jeg kan få fat i. I Danmark, da jeg var barn - i sidst 50'erne-60'erne var en "grønlændersweater" det flotteste, man kunne få. Vores konge og dronning havde jo været på Grønland med de 3 prinsesser og de var i alle blade med grønlandske dragter på ....perler kunne vi ikke lave, men strikke noget, der lignede....der var nu ikke raglan , men "rundfelling"....

    SvaraRadera

Jag blir så glad
om du har tid med en kommentar.