söndag 26 januari 2014

Föreställningar och fördomar kring handmaskinstickning

Det här inlägget har jag gått och grunnat på, till och från, i flera omgångar. Jag har länge tänkt att jag skulle skriva något om de föreställningar och fördomar som finns om handmaskinstickning, om det är ett hantverk eller ej. Jag får ibland höra kommentarer som att det t.ex. inte är ett hantverk, att det är fusk (?), föreställningar om att det är en maskin som gör en färdig tröja m.m. Några läsare av bloggen har också stött på liknande kommentarer eller reaktioner i textila sammanhang, så nu tycker jag att det är dags att "fatta pennan" och skriva ner några av mina tankar.

Ibland får jag frågan om hur lång tid det tar att göra en tröja. På det svarar jag ca tre dagar, för det är vad det tar att formge en modell, ett ytmönster, beräkning, stickning, montering, tvätt och blockning. Det är jag som gör det, med mina händer, mitt huvud, min erfarenhet och med mina redskap.

Jag blir då väldigt konfunderad på varför man fäller nedlåtande kommentarer om ett hantverk där man använder ett redskap, stickmaskinen, för att producera ett alster. Redskap används när man väver (vävstolen), syr (symaskinen), snickrar (bandsågen) o.s.v. Det är ganska lätt att göra en jämförelse med vävstolen och handstickmaskinen. Det krävs mycket förarbete sedan trampar man och för en tråd fram och tillbaka i det ena fallet och i det andra för man en tråd fram och tillbaka och plockar ut och in nålar för hand. Jag har aldrig hört någon ifrågasätta om en vävd duk eller en sydd klänning skulle vara ett hantverk. Varför ifrågasätter man det när det gäller handmaskinstickning? Är det för att man jämför det med det handstickade? Men varför måste man då ställa det mot varandra och varför jämföra? Kan man inte se att det är två olika hantverk och visa uppskattning för två olika tekniker? 

Sätergläntan, där svenska hemslöjdsrörelsen är huvudägare, har haft kurser i handmaskinstickning länge, ledda av den kunniga stickerskan Karin Kahnlund. Där är handmaskinstickningen accepterad sedan många år. 

Vad tycker ni? Det skulle vara väldigt intressant att höra vad ni läsare har för uppfattning och vilka erfarenheter ni har.

Här nedan är en artikel ur Hemslöjden 1986 där Brita Wassdahl skriver om liknande upplevelser som mina, fast det var för 28 år (!) sedan. 



25 kommentarer:

  1. Så intressant att du tog upp detta nu, jag funderade bara häromdagen om detta med maskinstickning. Jag vet ju inte alls hur det går till, undrade just över detta och om man kunde göra egna mönster och modeller och så, jag tycker sådant är kul, sedan undrade jag över hur svårt det var o.s.v Jag har nog aldrig tänk att det skulle vara något "fusk". Jag tycker nog mer att det verkar svårt det där, mycket svårare än att sticka för hand är vad jag tror, en mer exakt uträkning. Skulle det finnas tid, och komma en kurs här på hemmaplan, skulle jag mycket väl kunna tänka mig att prova, jag tycker det verkar väldigt intressant, en helt egen typ av handarbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, prova, om du får tillfälle. Det är en hel del beräkning innan och man behöver en hel del tålamod men belöningen är att man se ett resultat ganska snabbt.

      Radera
  2. Jag har nog tänkt på det ungefär som vävning med tanke på allt räknande och prövande och uppsättande och fan och hans moster:-) Helknasigt att se ned på maskingstickning, som om det var bara att trycka på en knapp va...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det. Men kanske det nu ändå håller på att bli en ökad förståelse.

      Radera
  3. Numer brukar jag svara med en motfråga: varpå vår kropp sitter stickor?
    Det är ju endast två skilda hjälpmedel stickmaskin kontra stickor. Kanske är det fel att kalla stickmaskinen för maskin för det finns ingen knapp eller annan startmotor (om man nu inte har en motor som driver släden;) som driver igång det hela. Tror problemet ligger i just maskin. Nuförtiden betyder maskin motordriven självgående och det är ju långt ifrån vad stickmaskinen är. Jag har ibland ett fyspass med maskinen, många kcal ryker där. En virkkrok är ju mycket lik kroken på en stickmaskin. Det enda faktiska hjälpmedlet är ju tidsaspekten. Men enklast är nog att be alla med fördomar pröva stickmaskin och därefter återkomma huruvida det är hantverk eller inte. Bra talat Kerstin:)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske skulle byta namn på stickmaskinen? Vad sägs om stickstolen :) ?

      Radera
  4. Ja, så bra skrivet!!!! Hoppas många läser och får sig en tankeställare. Handmaskinstickning är eg mer tankekrävande innan själva stickningen startar. I handstickning kan man ju freestajla lite under gång, svårare på maskinen....

    Tittar in här ibland på din blogg och inspireras av texter och bilder. Kul att se andra som också är fast i maskinstickningens fascinerande värld.

    Hälsningar Anna -En maskinstickare också trött på frågan:-hur fort går det??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade din hemsida. Vilka fina plagg du stickar! Fantastiska färger. Jag växtfärgade ganska mycket för flera år sedan och jag är sugen på att börja igen. Men det skulle vara ännu roligare att prova på att färga med svamp. Men det verkar lite krångligt när jag läst om det.

      Radera
  5. Tack Kerstin, nu ska vi bara få ut det i andra media också, Hemslöjd? sk damtidningar med stickbilagor? Kanske i första hand bland alla de grupper som finns på Facebook (öppna) där det handstickas, för det är tyvärr bland många av dessa de värsta fördomarna grasserar. Får jag kopiera dina ord med angiven källa? Alt länka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst får du det. Håller med om att det vore roligt om man skrev om det i t.ex Hemslöjden. Men det kanske kommer.

      Radera
  6. Håller med dig ! Stickor, virknål allt som inte är fastväxt på vår kropp är väl ett redskap? Och vi använder väl alla händerna, när vi handstickar, virkar, sätter upp en väv eller sätter upp en stickmaskin eller vad det nu kan heta! Stå på dig, jag tycker det är ett hantverk, absolut!

    SvaraRadera
  7. Dessa fördomar är bara för sämre kunnande! Har alltid önskat att lära mig maskinstickning men insett att man behöver mycket tid och tålamod till det och jag har hittills saknat båda! Stå på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tar lite tid att komma in i det ...men sen är man fast. Det är så himla roligt när man har kommit över de första hindren. Hoppas du får den tiden någon gång fram över.

      Radera
  8. Jag har inte tänkt på detta innan. Intressant att du tar upp det! Det måste väl bero på okunskap, eller att man inte tänker sig för innan man uttalar sig.
    Det är nog inte så många som har koll på det där med maskinstickning. Och jag kan säga att jag inte har speciellt bra koll heller! Det verkar inte vara så vanligt häromkring i alla fall. Du får upplysa mig/oss :-) Och nästa gång nån säger att det inte är ett hantverk så har du ju bra svar att komma med! På dem bara! :-)

    SvaraRadera
  9. Så himla bra inlägg! Jag håller med Fiff. Det grundar sig antagligen i ren och skär okunskap. För många år sedan undervisade jag barngrupper i keramik inom ett studieförbud. En äldre kvinna, som antagligen kände sig hotad av mig, frågade mig en gång vad jag gjorde inom keramik. Då berättade jag att jag drejade bruksgods. - Aha, drejning. Det tycker jag inte är riktigt skapande. Det är ju liksom bara att dreja en servis så där rakt av.

    Sa hon. Som uteslutande jobbade med kavling. Och på den tiden tyckte jag att allt som var kavlat var skit. Men det mesta jag såg var ju det som stod på hyllorna där på studieförbundet. Och det var varken särskilt intressant eller särskilt välgjort. Nu vet jag bättre. Självklart kan det finnas mycket kavlat som är både intressant och välgjort. Jag hade bara inte sett det tidigare. Jag visste inte tillräckligt mycket. Jag borde inte ha uttalat mig. Och det borde inte tanten heller ha gjort. Jag tog inte illa upp då, för jag insåg redan då att hon själv långt ifrån behärskade drejningen, men var tvungen att säga så där för att framhålla sig själv.

    Inom mitt jobb som byggnadsantikvarie tänker jag ofta att "okunskap är byggnadsvårdens största fiende". Så det här med okunskap är genomgående i många ämnen, tycker jag. Självklart varken kan man, eller bör man, veta allt. Men innan man uttalar sig i ämnen man inte riktigt har kläm på kanske man ska tänka sig för hur man uttrycker sig...

    Ps. En gång för ungefär 10 år sedan, köpte jag och min bror en stickmaskin. Vi trodde att vi skulle sticka på löpande band. Jag ska väl tillägga att vi köpte en väldigt enkel stickmaskin och att den nog var av enklaste sorten (vi köpte den begagnad). Jag slet en hel dag med en smal, smal halsduk i slätstickning. Som sen rullade ihop sig till en lång rulle. Efter det åkte stickmaskinen in under sängen och ytterligare en tid senare sålde vi den vidare. :)

    SvaraRadera
  10. Efter det förstår jag vilken kunskap och ö v n i n g det ligger bakom hantverket med maskinstickning.

    SvaraRadera
  11. Så bra att läsa att man ska ha vuxna barn- min yngsta är 6 år. Nu behöver jag inte skämmas för att min stickmaskin stått och samlat damm ungefär lika länge ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du något roligt att se fram emot, när du får mer egentid.

      Radera
  12. Bra att du tar upp det här! Jag håller med flera andra att det är okunskap som är grunden för de ogenomtänkta frågorna man får om att maskinstickning inte skulle vara "riktigt" hantverk. Att folk frågar hur lång tid det tar att sticka en tröja på maskin, eller i mitt fall brodera en kudde, tror jag framförallt har att göra med att de inte kan ett jota om stickning/broderi och därför frågar om det enda som man känner till (alt. tror sig känna till) - att hantverk ska göras "för hand" och att det tar lång tid. I ditt fall ha man fördomar att maskinstickningen ska gå snabbt och smidigt och man förstår inte hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom. Att man inte gör kopplingen till att symaskinen eller vävstolen är maskiner beror kanske på att dessa två redskap har folk som regel kommit i kontakt med via syslöjden, vävstolen hemma hos farmor osv, en stickmaskin däremot har de flesta aldrig ens sett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så sant. Så tror jag också att det kan vara.

      Radera
  13. Jaa - jag för min del ser det som helt olika redskap, som man gör olika saker med, även om man jobbar med garn i båda fallen. Handstickning är jag rätt hemma med, och kan "free-stajla" om jag så vill. Stickmaskinsstickning har jag fortfarande kvar allt att lära mig om. Respekt till dom som kan det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan allt "free-stajla" en del med stickmaskinen också :)

      Radera
  14. dear kerstin, it is absolutely a craft and you are an artist, just look at the incredible beautiful things you make with your hands (and machine, but which of course is guided by your talent!).

    SvaraRadera

Jag blir så glad
om du har tid med en kommentar.