söndag 2 november 2014

Om en kofta

För en vecka sedan hittade jag en kofta på Myrorna. En handstickad kofta i ull från Norge. Inga hål eller slitningar, alla knappar kvar och den passade mig i storleken.

Jag skulle gissa att koftan är från slutet av 50-talet, kanske början av 60-talet.


När jag kom hem så tvättade jag koftan för hand med ulltvättmedel och med en kort centrifugering efter sköljning (vilket jag gör med alla tröjor). Det som var nytt för mig var lukten. Det luktade blöt ull, precis som det luktade när man var barn. Jag hade nästan glömt bort den lukten. Den är inte så angenäm men den påminde mig verkligen om när jag var barn och hade varit ute i pulkabacken eller på isbanan och kom in med en blöt hemstickad tröja. Hur kommer det sig att det inte längre luktar så om stickade plagg i ull längre? Någon som vet?

Koftan har en del detaljer som är värda att titta närmare på. Man förstår att den är rundstickad och sedan uppklippt. Men se vilken fin kant på baksidan som stickerskan har gjort efteråt. Det kallas "steek", tror jag. Det skulle vara spännande att lista ut hur hon gjorde. Någon som vet?


Höger sida är baksidan
En extraknapp med lite extra garn, om det skulle gå hål på tröjan, satt fast på ena framsidan. 


En lapp som talade om att den var handstickad i ren ull....


 ... och att den var malsäker.


Tyvärr var den lite hårt stickad över oket, så att den blev bubblig. Det är lätt hänt om man har för långa flotteringar ( för många maskor mellan byte av färg) om man inte binder garnet bak.


Men det gör inget, för det här kommer att bli en favorit.

17 kommentarer:

  1. Himla fin! Steek er det engelske ordet for klippekant/de ekstra maskene man strikker på midten for å klippe i. Det er jo påsydde knappekanter, kan det tenkes at det er lagt til et par masker i rillestrikk på enden av dem for å dekke sårkanten som oppstår når man klipper? Vel gjennomført var det i alle fall!

    Spennende det her med lukt. Jeg var jo ikke i live før lenge etter at den her var ny, men blir likevel veldig nysgjerrig på hva det var lukta skyltes. Kansje det kan ha vært spinnoljen eller fargestoffene de brukte på den tida? Eller var det lanolinlukt? Det pleier jo ikke lukte så veldig mye lanolin av de fleste garner man får kjøpt nå om dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Lanolin, det kanske var det som luktade. Det är säkert så att garn är mer tvättade nu än de var förr. Eller kan det ha varit malmedel? Men det är något annat med garnet man hade förr. Det är mer hållbart än garn vi använder nu. Jag tror att vi har blivit så bortskämda med att garn ska vara så mjukt, att garn som är riktigt hållbart inte går att sälja. Får nog göra ett inlägg om detta också :)

      Radera
  2. Väldigt vacker!
    Jag undrar vad du menar med att binda garnet, mellan färgbytena? Jag har nämligen just det problemet på en islandströja jag stickar till min son just nu��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo man håller garnet så att garnet vrider sig om varann på baksidan och då blir det inte långa flotteringar. Jag kan inte beskriva det med ord så bra men jag ska se om jag hittar någon bra bild eller video.

      Radera
  3. Wow vilket fynd du gjort! Varför det inte luktar ull om ullen längre vet jag inte. Kanske beror det på hur mycket av fettet som är borttvättat. Kan tänka mig att man tvättar noggrannare nu, just på grund av doften. Kommer ihåg doften av allas våta ullsockor i klassrummet efter en vinterrast. Om du vill veta mer om steekar så ska du läsa Kate Davies blogg "needled" Hon har en jättebra beskrivning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Ja Kate Davies följer jag :) och jag skickade efter hennes bok tack vare ett tips från dig. Nu väntar vi på att hennes andra bok ska komma ut. Eller hur?

      Radera
  4. Hej! Jag bodde på Island för 10 år sen och tog två islandströjor med hem, en från turistbutik i Reykjavik, en stickad av grannfrun där jag bodde, av garn spunnet och färgat "på bygden". Den förra mjukare, sladdrigare liksom, blir blötare och luktar inte. Den senare fortfarande liksom mer formstabil, håller en varm och torr utan jacka om det inte verkligen spöregnar och med en tydlig fårlukt i fuktigt tillstånd. På gården var tröjorna arbetskläder som inte tvättades utan bara vädrades. Så jag tippar på fettet/tvättningen!

    Tack för en fin blogg som jag följt länge men inte förrän nu känt att jag haft något att tillägga om! Förutom att jag drömde om en stickmaskin när jag var tonåring :)

    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar. Ja men ser man på. Det var skillnad på garnkvalitén förr. Intressant. PS Då kanske det är dags att låta drömmen slå in nu:)

      Radera
    2. När vi har fått fler än två beboeliga rum här i huset kanske ett kan få inrymma en stickmaskin! Tänker att jag får ta några drömmar i taget istället för alla på en gång :)

      Radera
  5. Ahhh, så roligt att Du upptäcker Ullen, och att känna skillnaden. Det är mycket med Ull, jag tror att du var precis rätt person för den tröjan, för då blir det minsann en Ullmission av det hela! jag har skrivit rätt mycket om ull, eftersom jag spinner av egen ull, och köpt "behandlad" ull. Jag kommer att fortsätta med det, det finns mycket att upptäcka och återuppliva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det något speciellt med ull. Jag brukar titta in på din blogg emellanåt och ser att du är en ullfantast. Bra! Fortsätt skriva.

      Radera
  6. Den var jätte vacker! Vilket hantverk. Kul med alla detaljer.

    SvaraRadera
  7. For alle som er interesserte i kofter av ull: http://ljo-s.blogspot.no/2014/11/kofteboken-i-trykk.html
    Masse inspirasjon og tips, ikke bare om strikk, men renovering, tradisjoner, osv :-)

    SvaraRadera
  8. :-) ull er flott! Lær oss gjerne mere!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Og jeg har en stuga Åmot Brunskog . Samt en strikkemaskin hjemme i Norge . Gratulerer med prisen du fikk lørdag!!!

      Radera
    2. Tack så mycket! Aha i Åmot...kul!

      Radera

Jag blir så glad
om du har tid med en kommentar.